Geçtiğimiz günlerde 100’üncü yıdönümü kutlanan Ekim Devrimi, Bolşeviklerin Çar Rusyasını devirip yönetime ele koymasıyla sonuçlanıyor. Gregoryan takvime göre 7 Kasım 2017 yılında gerçekleşen devrim, Çarlık Rusya’sının o dönem Jülyen takvim kullanmasından ötürü Ekim Devrimi adını alıyor.
Sosyal ve politik gidişattan rahatsız işçiler topluca greve girdiler. Bir yandan kötü giden savaş, diğer yandan ekmek ve kömür kıtlığı devrimin kapılarını aralamıştı.
Çarlık askerleri, Petersburg, Nevsky Prospect’te göstericilere ateş açarken. Çarın Avrupa’daki savaşta ısrar etmesinin sonuçları yıkıcı oldu.
Vulcan fabrikasında çalışan ve kendini Kızıl Muhafızlar olarak adlandıran silahlı işçiler üzerinde Komünizm yazan pankart taşırken. Petersburg Bolşevikleri, Leon Troçki yönetiminde devrimci bir askeri komite kurar. Silahlı işçilerden kurulu bu ordu, Kerensky hükümetinin haberi olmadan, planlı bir şekilde stratejik noktaları ele geçirmek için stratejiler oluştururdu.
Silahlı işçi askerler ısınmak için sokağın ortasında ateş yakarken. Bolşevik Merkez Komitesi altında kurulmuş Kızıl Muhafızlar, St. Petersburg’da hükümet binalarını ve iletişim noktalarını ele geçirmek için silahlı ayaklanma başlatırlar.
Sol görüşe sadık askerler, Çar ve ailesinin yaşadığı Kış Sarayının etrafında pozisyon alırken. Ülke çapında grevlerin neden olduğu ekonomik çöküş ve azalan politik destek, Çar Nicholas II’nın tahttan çekilmesine neden oldu.
Askerler St. Petersburg, Liteyny Meydanı’nda kurulan barikatta nöbet tutarken
Kızıl Muhafız üyesi bir grup asker silahlarıyla, Lenin tarafından Ekim Devriminde Bolşeviklerin merkezi ilan edilen Smolny Enstütüsü’nün önünde poz verirken. 19017’deki Bolşevik Devrimi, çok sonraları gelen dijital devrimin hızlı paylaşım gibi nimetlerinden faydalanamasa da, devrin az gelişmiş fotoğraf makineleri dönemin acılarını etkili bir şekilde belgeleyebilmiş.
Alexander III’ün heykeli, Çar’ın tahttan çekilmesi sonucu yapılan kutlamalar sırasında yıkılırken.
Kadın askerler Rus Devrimi için yürürken.
Bolşeviklere bağlı askerler, yeni oluşan hükümete karşı ayaklanan denizcilerle Kronstadt’ta savaşırken yaralanan askerleri trenlere bindirirken. Yeni kurulan hükümete karşı savaşan bu denizcilerin direnişi, Bolşevik yönetimine karşı yapılan son başkaldırıydı ve bastırılmasıyla iç savaş da sona ermiş oldu.