İşim ile evim arasında hemen her gün karşılaştığım bu manzaraya karşı duyarsız kalmak istemediğimden dolayı karşıma çıkan ve bu maddenin etkisindeki insanları fotoğraflamaya karar verdim. Aynı zamanda bu maddenin nasıl yaygınlaştığına tanık oldum. Her gün karşılaştığım bu manzaraları çekerken bir yandan da bu maddenin ne olduğunu ve insanları nasıl etkilediğini araştırmaya başladım. Bonzai dediğimiz bu madde nedir peki?
Sadece ülkemizde değil, bütün Dünya’da etkisini gösteren bir uyuşturucu türü, Bonzai ya da sentetik cannabinoid. Marijuana’nın içerisindeki cannabinoidlere yapısal olarak benzeyen bu sayede de cannabinoid reseptörleri ile birleşebilen bir tür sentetik uyuşturucu. Etkilerini ise İstanbul’un hemen her yerinde görebiliyorsunuz. Zombi gibi ayakta dikilen ya da yerlerde sürünen insanlar… İnsanları zombiye çeviren bu uyuşturucu maddenin bağımlılığı da bir o kadar kötü. Kısa bir sürede kullanan kişiyi kendisine bağımlı hale getiriyor ve kullanan kişiyi hem ruhsal hem de fiziksel olarak duyarsızlaştırıyor. Yemek yemek, soğuktan korunmak gibi birçok ihtiyacın algılanmasını engelliyor ve bağımlı hale getirdiği kişileri suça meyilli hale getiriyor.
Başta İngiltere’de kullanımı ve satışı yasal olan bir maddeyken insanlar üzerindeki etkisi hesaba katılarak hem satışı hem de kullanımı yasaklanıyor. Fakat cannabinoid’in yapısı sentetik olarak benzetildiği için yasaklanan bir madde’nin hemen bir benzeri farklı bir formülle piyasaya sürülebiliyor.
Cannabinoid marijuana’nın içerisindeki etken maddedir ve iki türü vardır THC ve CBD. Tıbbi kullanımı olan bu iki madde de aslında marijuananın kafa yapmasının nedeni.
Fotoğrafçı hakkında: Kerem Nasipoğlu, doğma büyüme İstanbul, Kadıköylü bir sokak fotoğrafçısı ve içerik üreticisi. Çektiği fotoğraflarda daha çok gündelik detaylara odaklanıyor ve sıra dışı olanı yakalamaya çalışıyor. Kerem aynı zamanda sokakhikayeleri.com’un kurucusu.
Instagram: @cknvisual