Akıllı telefonlar bizim her şeyimiz oldu! Sevdiklerimizle iletişim kurabildiğimiz, gündemdeki olayları takip edebildiğimiz, güzel anlarımızı ölümsüzleştirebildiğimiz önemli bir araç oldular. Akıllı telefonların en çok etkilediği kesim ise tartışmasız biz fotoğrafçılar oldu. Artık cep telefonlarımız yardımıyla yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekip, anında üzerinde oynamalar yapıp, paylaşabiliyoruz dilediğimiz mecrada. Üstüne, bin bir çeşit uygulama sayesinde fotoğraf ile ilgili diğer ihtiyaçlarımızı karşılayabilir olduk. Kısacası, bu ufak cihazlar yaratıcılığımızın önündeki çoğu engeli kaldırdı diyebiliriz.

Peki en iyi fotoğraf uygulamaları hangileri derseniz aşağıda benim en çok beğendiğim ve kullandığım uygulamalara ulaşabilirsiniz:
Fotoğraf paylaşım
Günümüzün belki de en önemli ihtiyacı; paylaşmak. Her gün arkadaşlarımızla ailemizle bir çok bilgi ve anı paylaşıyoruz, bu da yetmiyor sosyal medya kanalları üzerinden gördüğümüz, beğendiğimiz ya da ilgimizi çeken içerikleri tanıdığımız ve tanımadığımız insanlarla paylaşıyoruz. Paylaşım odağı fotoğraf olan en iyi uygulamaları listelediğimizde:

Bilmeyen yoktur her halde bu uygulamayı, evrenin en popüler fotoğraf paylaşım programı. En büyük avantajı da bu, en popüler uygulamalardan birisi olması. Düşünsenize fotoğraflarınızı yüz milyonlarda insana ulaştırabiliyorsunuz. Instagram fotoğraf paylaşımının dışında video ve anlık hikaye paylaşıp diğer Instagram kullanıcılarıyla iletişime geçebiliyorsunuz.
Artıları:
+ En popüler fotoğraf paylaşım platformu olması
+ Kullanışlı arayüzü
Eksileri:
– Fotoğrafların yüksek çözünürlükte yüklenememesi
iOS cihazınıza indirmek için tıklayın
Android cihazınıza indirmek için tıklayın
EyeEm

Belkide en sevdiğim fotoğraf paylaşım platformu. Instagram’a kıyasla da en büyük artısı fotoğraflarınızla yarışma ve görevlere yollayıp fotoğraflarınız hakkında geri bildirim alabiliyor, ödüller kazanabiliyor ayrıca çeşitli mecralarda fotoğraflarınız yayımlanabiliyor. EyeEm’in kurduğu ortaklıklarla ya da kendi başına düzenlediği yarışmalar sayesinde fotoğraflarınız hakkında daha sağlıklı bir yargıya varabiliyorsunuz. Ayrıca her hafta, paylaşılan fotoğraflardan en iyilerini seçip bir derleme yapıyorlar. Kısacası güzel ve kaliteli fotoğraf çeken herkesin tanıtılmasına katkıda bulunuyor.
Artıları:
+ Her fotoğrafçının katılabileceği yarışma ve görevler düzenlemesi
+ Yüksek çözünürlüklü fotoğraflara izin vermesi
+ Getty Images üzerinden kullanıcıların fotoğrafları satabilmesi
+ Fotoğrafları editlemek için yeterli miktarda özellik sunması
+ Kaliteli içerik üreten kullanıcıların tanıtımını yapması
Eksileri:
– Kullanımı Instagram’a göre daha karmaşık
iOS cihazınıza indirmek için tıklayın
Android cihazınıza indirmek için tıklayın
Fotoğraf editleme:
Çektiğimiz fotoğrafları nasıl daha iyi düzenlerim, üzerinde oynar daha güzel hale getiririm? Yüzyılın sorusu. Tabii ki de en iyi editing üzerine kafa yorup uğraştığınızda oluyor, fakat uygulayabileceğiniz filtrelerin de fotoğraflara bambaşka bir görünüm kazandırdığı bir gerçek. Bir fotoğrafı düzenlerken sunduğu fonksiyonlar, kullanım kolaylığı ve barındrıdığı filtreleri hesaba kattığımızda:
VSCO

Bana soracak olursanız piyasada bulabileceğiniz en fazla ve iyi filtreler VSCO’nun filtreleri. Çoğu efekt paralı olsa da (güzelleri de dahil) çok düşük rakamlara filtreleri alabiliyorsunuz o nedenle büyük bir sorun değil bence. Kullanımı kolay ve kısmen detaylı. Fotoğraf ayarları ile uğraşırken fotoğrafın suyunu fazla sıkamıyorsunuz VSCO Cam ile. Yani fotoğrafı limitli miktarda düzenleyebiliyorsunuz. Düşünürseniz bir fotoğrafı akıllı telefonunuz üzerinden ne kadar detaylı editlersiniz ki? VSCO’nun bir diğer olayı da fotoğraflarınızı paylaşabileceğiniz bir platform sunması. Bu bağlamda hem güzel bir fotoğraf düzenleme hem de paylaşma uygulaması var karşımızda. Ben sadece editing için kullanıyorum ama diğer özelliklerini keşfetmenizi de tavsiye ederim.
Artıları:
+ Filtre kalite ve çeşitliliği
+ Fotoğraf kütüphanenizi oluştrup VSCO üzerinden paylaşabilmeniz
Eksileri:
– Yetersiz editleme seçenekleri
iOS cihazınıza indirmek için tıklayın
Android cihazınıza indirmek için tıklayın
Snapseed

Kullandığım en iyi fotoğraf düzenleme uygulamalarından bir tanesi. Bir kere kullanımı çok rahat, bütün ayarlar elinizin altında ve elinizi kaldırmadan bir fotoğraf üzerinde oldukça fazla düzenleme yapabiliyorsunuz. Snapseed’in bir diğer avantajı da fotoğraflarınızla oynarken adeta suyunu çıkartabiliyorsunuz. Sunduğu filtreler, kullanıcı deneyimi ve ayarlar göz önünde bulundurulduğunda kesinlikle cep telefonu ve tabletlerinizde olması gereken bir uygulama.
Artıları:
+ Kullanışlı ve kolaya kullanıcı arayüzü
+ Gelişmiş editleme seçenekleri
+ Fotoğraflarınızda daha az bozulma ile daha fazla düzenleme yapabilmeniz
Eksileri:
– Filtreler yetersiz
iOS cihazınıza indirmek için tıklayın
Android cihazınıza indirmek için tıklayın
Kamera uygulamaları
Akıllı telefonlarımız zaten bir kamera uygulaması ile geliyor niye yeni bir uygulamaya ihtiyaç duyayım ki demeyin. Telefon ile gelen uygulama çok temel ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmış oluyor genelde. Sunduğu özellikleri dikkate aldığımızda tavsiye edeceğim kamera uygulamaları:
Open Camera
Android cihazlar için açık kaynaklı kamera uygulaması. Slow motion video, HDR, manuel pozlama, titreşim engelleme ve daha bir çok özellik sunan uygulamanın en büyük artısı tamamen bedava olması. Cep telefonunuz ile daha profesyonel işlere imza atmak istiyorsanız işinizi oldukça kolaylaştıracak bu uygulama bedava olmasına karşın içinde reklam barındırmıyor.
Artıları:
+ Kolay kullanım
+ Fotoğraf çekerken işinize yarayacak bir çok özellik elinizin altında
Eksiler:
– Uygulama birebir telefonunuz için tasarlanmadığı için bazı özellikleri kullanamayabilirsiniz.
– Android platformunda mevcut
Android cihazınıza indirmek için tıklayın
Hipstamatic
Android kullanıcılarının iPhone’u kıskanmalarının en büyük nedeni bu uygulama olabilir. Güzel bir arayüz ile kullanıcıya çeşitli film filtreleri sunuyor ve sonuçlar gerçekten inanılmaz. Özellikle kare format fotoğraf çekmeyi seviyorsanız kesinlikle telefonunuzda bu uygulamayı bulundurun derim.
Artıları:
+ Değişik kamera ve film kombinqasyonları
Eksileri:
– Sadece kare format ile sınırlaması
– iOS platformunda mevcut
iOS cihazınıza indirmek için tıklayın
Diğer
Fotoğraf çekme, editleme ve paylaşma dışında fotoğraf ile ilgili ihtiyaçlarımızı karşılayacak daha bir sürü uygulama var.
HyperFocal Pro
Eğer manuel netlemeyi tercih ediyorsanız ve objektifinizin üzerinde netlik skalası yoksa ihtiyacınız olan uygulama HyperFocal Pro. Her türlü fotoğraf makinesi ve odak mesafesini seçerek f değerinize göre alan derinliğini hesaplayabildiğiniz benim her daim telefonumda tuttuğum bir uygulama.
Artıları:
+ Bütün fotoğraf makineleri ve odak mesafelerini barındırması
Eksileri:
– Kullanışsız arayüzü
– Android platformunda mevcut
Android cihazınıza indirmek için tıklayın
LightMeter
Eğer analog fotoğraf makinesi kullanmayı seviyorsanız ve makinenin bir pozometresi yoksa ya da çalışmıyorsa imdadınıza LightMeter yetişiyor. Bu uygulama sayesinde yanınızda ekstra bir pozometre bulundurma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Kullanımı gayet basit, görüntü olarak da eski ışık ölçerlere benziyor. Işık ölçmek için ideal bir uygulama
Artıları:
+ Göze hoş gelen ve kullanışı arayüzü
Eksileri:
– Bütün f ve ISO değerlerini kapsamaması
iOS cihazınıza indirmek için tıklayın
Android cihazınıza indirmek için tıklayın
Easy Release
Pratik bir fotoğraf izin programı. Fotoğrafını çektiğiniz modellerden bu uygulama sayesinde kullanım izni alabiliyorsunuz ve bunu pratik bir şekilde gerekli formatlara çevirip paylaşabiliyorsunuz. Özellikle tanımadığı insanların fotoğraflarını çeken birisiyseniz, fotoğrafını çektiğiniz kişinin izni olmadan fotoğraf üzerinden gelir kazanamıyorsunuz. EasyRelease sayesinde anında o kişiye izin formunu yollayabilirsiniz. Özellikle model ile çalışan fotoğrafçıların kesinlikle indirmesi gereken bir uygulama
Artıları:
+ İzin sorununu büyük oranda ortadan kaldırması
Eksileri:
– Paralı olması
iOS cihazınıza indirmek için tıklayın
Android cihazınıza indirmek için tıklayın
Steller

Açılımı Story Teller olan ve fotoğraflarınızı dilediğiniz şekilde sıralayıp dilediğiniz formata getirerek hikayeler oluşturabildiğiniz pratik bir uygulama. Kullanımı dergi formatı üzerinden gidiyor, boş bir sayfa ile başlıyorsunuz ve kendi online fotoğraf kitabınızı oluşturabiliyor, diğer hikaye anlatıcıları ile paylaşabiliyorsunuz.
Artıları:
+ Basit ve kullanışlı tasarım
+ Hikaye anlatımına farklı bri bakış açısı getirmesi
Eksileri:
– Fotoğrafları dizmek bazen karmaşık bir hal alıyor
iOS cihazınıza indirmek için tıklayın
Android cihazınıza indirmek için tıklayın
exactly.me
Biz fotoğrafçılar için en önemli şeylerden birisi ise diğer fotoğrafçılar ile tanışıp iletişim kurabilmek. İşte exactly.me de tam bu amaç için yapılmış bir uygulama. Amacınız ister bulunduğunuz bölgedeki diğer fotoğrafçıları bulmak olsun ister seyahat ederken lokal fotoğrafçılar ile tanışmak olsun, telefonunuzda kesinlikle bulundurmanız gereken bir uygulama. Çalışma mantığı gayet basit, Tinder’da olduğu gibi karşınıza gelen içeriği sağa ya da sola kaydırarak hoşunuza giden içeriği oluşturuyorsunuz ve uygulama size benzer zevklere sahip kişileri gösteriyor.
Artıları:
+ Önemli bir eksikliği gideriyor
Eksileri:
– Yeni bir uygulama olduğu için kullanıcı sayısı henüz istenilen boyutta değil
iOS cihazınıza indirmek için tıklayın
Phases of the Moon
Ay’ın günlük durumunu gösteren ve gökyüzü fotorğafçılarının kesinlikle edinmesi gereken bir uygulama. Ay ışığının odluğu durumlarda yıldızların daha zor görüldüğü bir gerçek. Bu uygulama sayesinde Ay kaçta doğuyor, kaçta batıyor, durumu nedir ya da Ay’ın gözükmediği gün hangisi gibi sorulara cevap alabilir, gökyüzü çekimlerinizi buna göre planlayabilirsiniz.
Artıları:
+ Pratik ve kullanımı kolay bir uygulama
Eksiler:
– Google Calendar gibi uygulamalarla senkron olabilse iyi olurdu
– Sadece Android platformunda mevcut
Android cihazınıza indirmek için tıklayın